top of page

Ισχύει για όλο το έτος

|

Χίος

Εκδρομή Στην Κεντρική Χίο

Διαδρομή: Νέα Μονή-Ανάβατος-Αυγώνυμα-Κάμπος

Εκδρομή Στην Κεντρική Χίο
Εκδρομή Στην Κεντρική Χίο

΄'Ωρα & Τοποθεσία

Ισχύει για όλο το έτος

Χίος, Χίος 821 00, Ελλάδα

Σχετικά με την εκδήλωση

Eάν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία σας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ταξιδεύουμε κεντρικά του νησιού συναντάμε το μοναστήρι  της Νέας Μονής, που θεωρείται το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού και κατατάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Νέα Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και κατέχει ξεχωριστή θέση χάρη στην τέχνη της αλλά και την άμεση σχέση της με την Κωνσταντινούπολη και την αυτοκρατορική Αυλή. Σύμφωνα με τη μοναστική παράδοση, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μονομάχος χρηματοδότησε την κατασκευή της Μονής ύστερα από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τους τρεις Χιώτες μοναχούς, Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ στην τωρινή τοποθεσία του μοναστηριού. Για πολλούς αιώνες, αποτέλεσε το θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της Χίου, αφού το σεβάστηκαν και οι Γενοβέζοι και οι Τούρκοι. Η παρακμή αρχίζει το 19ο αιώνα με οικονομικές δυσχέρειες στην αρχή και με την καταστροφή του 1822 αργότερα. 

Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης, χάρη στην εξαιρετική ποιότητά τους και το γεγονός ότι αποτελούν έργα καλλιτεχνών που συνδέονταν με τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης. Από το αρχικό συγκρότημα του 11ου αιώνα, διατηρούνται σήμερα το Καθολικό, η κινστέρνα (δεξαμενή), ο πύργος, τμήμα της Τράπεζας και ο ναός του Αγίου Λουκά στο κοιμητήριο της μονής, εκτός του τείχους.

Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι βρίσκεται και το χωριό Ανάβατος, μεσαιωνικό χωριό, το οποίο συχνά αποκαλείται «ο Μυστράς του Αιγαίου». Το χωριό έχει χτιστεί σε βραχώδες ύψωμα με απότομες πλαγιές, κάθετο προς τα νότια και τα δυτικά και μία μοναδική πρόσβαση προς τα βόρεια. Η φυσική οχύρωση και η θέση υποδηλώνουν ότι αρχικά χτίστηκε για αμυντικούς λόγους για τον έλεγχο των δυτικών ακτών την εποχή που οι πειρατές λυμαίνονταν το Αιγαίο. Σήμερα, ο οικισμός δεν έχει περισσότερους από 10 κατοίκους. Τα σπίτια του (στενομέτωπα, με όροφο πάντοτε, από γκρίζα αργιλιθοδομή και με ξύλινο οριζόντιο δώμα) διατηρούνται ακόμη και δίνουν την εικόνα νεκρής πολιτείας.

Περνώντας από το χωριό, Αυγώνυμα, μεσαιωνικό χωριό στην καρδιά της Χίου και σε απόσταση 16 χ.μ. από την πόλη της Χίου σε μια διαδρομή που θα σας μαγέψει. Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψος περίπου 500 μέτρων. Ιδρύθηκε και κατοικήθηκε από τους εργάτες της Νέας Μονής τον 11ο αιώνα μ.Χ. Συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Ακόμα και σήμερα διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Το χωριό έχει θέα το πευκόφυτο δάσος καθώς και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Τα περισσότερα σπίτια είναι αναπαλαιωμένα και κατοικούνται από λιγοστούς εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του χωριού αλλά και από αρκετούς λάτρεις της ησυχίας και του ειδυλλιακού τοπίου, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Η τελευταία μας στάση είναι η περιοχή του Κάμπου, η οποία προστατεύεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικός χώρος και παραδοσιακός οικισμός. Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από οπωροφόρα δέντρα, λουλούδια και παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά σπίτια που προστατεύονται από ψηλούς πέτρινους τοίχους δημιουργώντας ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα η περιοχή επιλέχθηκε από τους Γενουάτες αρχικά καθώς και από πολλές χιώτικες αριστοκρατικές οικογένειες στους επόμενους αιώνες για να χτίσουν τις βίλες τους και τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια παραμένουν σε άριστη κατάσταση έως και σήμερα. Το “Citrus”, μουσείο και καφέ, βρίσκεται στην περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν την ομορφιά ενός τέτοιου χώρου από το εσωτερικό του. Το τμήμα του μουσείου στεγάζεται στο αρχικό, ανακαινισμένο αρχοντικό και η καφετέρια περιλαμβάνει επίσης ένα κατάστημα με χειροποίητα γλυκά και προϊόντα, δίνοντας σας της ευκαιρία να πάρετε μαζί σας μερικές μοναδικές, γεμάτες γεύση και μυρωδιές αναμνήσεις.

Επιστροφή στην πόλη.

Σημεία Εκκίνησης:

Η εκδρομή μας ξεκινάει από το γραφείο μας, Λεωφόρος Αιγαίου 12. Υπάρχει η δυνατότητα για παραλαβή από τα ξενοδοχεία, κατόπιν συνεννοήσεως.

Κοινή χρήση αυτής της εκδήλωσης

bottom of page