Σμύρνη / Τουρκία

Greek

Η Σμύρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό περίπου 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι μετά την Κωνσταντινούπολη, και ένας πολύ καλός συγκοινωνιακός κόμβος. Η Σμύρνη έχει ένα πολύβουο και πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, γύρω από έναν τεράστιο κόλπο και περιβάλλεται από βουνά. Οι ευρείες λεωφόροι, με την γυάλινη πρόσοψη κτιρίων και τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, εναλλάσσονται με παραδοσιακές κεραμιδένιες στέγες, συμπλέουν με την αγορά του 18ου αιώνα, και οι παλιές εκκλησίες και τα τζαμιά θυμίζουν το αλλοτινό της πολυπολιτισμικό, ωστόσο βαθιά ανατολικό ύφος της, παρόλο που η πόλη έχει μια ατμόσφαιρα περισσότερο από μεσογειακής Ευρώπης από ό, τι η υπόλοιπη Τουρκία. 

Σημερινά αξιοθέατα

Η Σμύρνη έχει μια ιστορία που υπερβαίνει τις 5 χιλιετίες, όπως και όλα τα παράλια της σημερινής Τουρκίας. Φυσικά με την μεγάλη καταστροφή δεν έμειναν και πολλά για να δει κάποιος από την σύγχρονη ιστορία της…ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει τι να δει και τι να απολαύσει κάποιος. Ας δούμε το σύγχρονο πρόσωπο της Σμύρνης λοιπόν, μέσα από τα κυριότερα αξιοθέατά της.

Πλατεία Konak - Βασική πλατεία στο κέντρο της πόλης, η οποία φημίζεται για τον πύργο του ρολογιού, ένα από τα μοναδικά σύμβολα της Σμύρνης. Ο πύργος του ρολογιού χτίστηκε το 1901. Υπάρχει εδώ επίσης το Konak Γυαλί Τζαμί και το Παζάρι Kemeralti που βρίσκονται γύρω από την πλατεία. 

Asansör (Ασανσέρ)Είναι κατασκευασμένο από ένα εβραϊκό επιχειρηματία το 1907. Ο σκοπός ήταν να βοηθήσει τους κατοίκους να πηγαίνουν στις περιφέρειες τους στην κορυφή του λόφου. Το ασανσέρ αρχικά δούλευε με υδραυλικό μηχανισμό. Αργότερα, αναστηλώθηκε από τον Δήμο της Σμύρνης και τώρα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει ένα εστιατόριο που βρίσκεται στην κορυφή του ανελκυστήρα με μία άποψη εκπληκτική και απέραντη θέα της Σμύρνης.

Συνοικία  Αλσαντζακ - Το Αλσαντζάκ είναι μία περιοχή στο βόρειο άκρο της προκυμαίας της Σμύρνης και πρόκειται για την παλιά ελληνική συνοικία Πούντα. Σήμερα είναι μία πανέμορφη περιοχή, όπου προσφέρονται εκλεκτά εστιατόρια και μπαρ, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η περιοχή περιλαμβάνει πολλά διατηρητέα κτίρια και εκκλησίες, μοναδικής αρχιτεκτονικής. Περιπλανώμενοι στα σοκάκια, θα δείτε πολύ σημαντικά κτίρια της πόλης, όπως το Μουσείο Ατατούρκ, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Σμύρνης, το Μουσείο Σιδηροδρόμων κ.ά. Κοντά στο Αλσαντζάκ υπάρχει το Kulturpark, ένα τεράστιο συγκρότημα εγκαταστάσεων με πάρκα και συχνά φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Εντός της συνοικίας βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αλσαντζάκ, ένα κτίσμα του 1858 σε αποικιακό στυλ, απ’ όπου αναχωρούν τα τρένα για το Αϊδίνιο, το Ντενιζλί και την Προύσα.

Ορθόδοξες  Εκκλησίες

• Αγία Φωτεινή στην περιοχή Αλσαντζάκ, κέντρο

Η Αγία Φωτεινή ήταν ο ωραιότερος κι ο πιο εντυπωσιακός ναός της Σμύρνης. Ξεχώριζε για το πανύψηλο καμπαναριό, τις φανταχτερές του καμπάνες, τις μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες και το χρυσό σταυρό, που έλαμπε στον ήλιο. Στο καμπαναριό υπήρχε ρολόι με την επιγραφή «Ηλίου άτερ σιγώ». Αποτελούσε τον Μητροπολιτικό Ναό της Σμύρνης και αφιερώθηκε στη Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή, διότι κατά την παράδοση η μεγάλη Ισαπόστολος μετά τη συνάντηση με τον Κύριο, βαπτίσθηκε η ίδια και η οικογένειά της, κήρυξε τον Χριστιανισμό σε πολλές περιοχές και κατέληξε στη Σμύρνη όπου και μαρτύρησε. Οι Σμυρναίοι ευλαβούνταν πολύ την Αγία Φωτεινή και γι’ αυτό το όνομα Φωτεινή ήταν συχνό στις Σμυρναίες και εν γένει στις Μικρασιάτισσες.

•  Άγια Βουκόλος 

Ο Άγιος Βουκόλος γεννήθηκε και έζησε στη Σμύρνη τον μαζί με τις αποσκευές μας για επίσκεψη στα Ελληνικά χωριά με πρώτη στάση 1ο αιώνα μΧ.  Υπήρξε Μεγάλος Διδάσκαλος που με την ζωή του και το παράδειγμα του φώτιζε και καθοδηγούσε όλους τους Χριστιανούς αλλά και τους ειδωλολάτρες στη Σμύρνη. Υπήρξε μεγάλος και σπουδαίος Άγιος που έκανε πολλά θαύματα όταν ακόμη ήταν στη ζωή. 

• Καμπαναριό της μικρής Εκκλησίας Άγιου Γιάννη στην περιοχή Ναμαζγιάχ (Δημοτικό Σχολείο Ισμέτ Πασά)

• Εκκλησία Μεταμόρφωσης στην περιοχή Καραντίνα

• Προφήτη Ηλίας στην κοιλιάδα Άγια Άννα (περιοχή Γεσίλδερ)

Καρσίγιακα - Κυριολεκτικά σημαίνει «απέναντι πλευρά», Το Καρσίγιακα τοποθετείται στο άλλο μέρος του Κόλπου της Σμύρνης και έχει όμορφη θέα του Konak και του Alsancak. Το Καρσίγιακα προσφέρει επίσης έντονη νυχτερινή ζωή και είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς πεζόδρομους της Σμύρνης. Μπορεί κανείς να φτάσει εδώ και με το πλοίο (vapur).

Kadifekale - Παλιό κάστρο στον ομώνυμο στο λόφο.

Εκδρομές στη Σμύρνη