7ήμερη Εκδρομή

Στην Καππαδοκία
 
Αναλυτικό πρόγραμμα της Εκδρομής

Παρασκευή 24/10/2014

Αναχώρηση από λιμάνι Πειραιά στις 21.00 το βράδυ με το πλοίο της γραμμής Ariadne της εταιρείας Hellenic Sea Ways.

 

 Σάββατο 25/10/2014 (310χλμ)

Άφιξη νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Χίου και αναμονή μέχρι τις 07.30 όπου θα ξεκινήσει η επιβίβαση στο πλοίο Erturk με προορισμό το λιμάνι του Τσεσμέ (Τουρκία). Αναχώρηση στις 08.30 και μετά από περίπου 45 λεπτά φτάνουμε στο Τσεσμέ. Έλεγχος, συνάντηση με τον ξεναγό μας και  επιβίβαση στο πούλμαν για να ξεκινήσουμε την 8ήμερη εκδρομή μας στην ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Φτάνουμε στο Παμούκκαλε (Ιεράπολης) όπου θα ξεναγηθούμε στο «Φρούριο του Βαμβακίου» που έχει μια ασυνήθιστη φυσική ομορφιά με τα θερμά και ιαματικά νερά. Εκεί μαρτύρησε ο Απόστολος Φίλλιπος. Είναι μια παράξενη νεκρόπολη, με τους πιο διαφορετικούς τάφους (σαρκοφάγους). Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και Διανυκτέρευση.

 

Κυριακή 26/10/2014 (427χλμ)

Αναχώρηση μετά το πρωινό μας για Ικόνιο μέσω Σπάρτης. Η Σπάρτη βρίσκετε στους πρόποδες του Αντίταυρου, σε ένα οροπέδιο χιλίων εκατό (1.100) μέτρων με απέραντη φυσική ομορφιά. Στην Σπάρτη της Πισιδίας, η Πολυτίμη Κιουρτσόγλου λέγεται ότι πρωτοδίδαξε στις κοπέλες την τέχνη του χαλιού και γι αυτό παρασημοφορήθηκε από τον Σουλτάνο. Μαζί με την Κατίνα Στύλογλου και τον αδελφό της Ιορδάνη χάραξαν τη μετέπειτα πορεία της ταπητουργίας στη Μικρά Ασία. Στη διεθνή αγορά έμεινε γνωστή ως «Σπάρτα», τουρκιστί ως «Σπάρτα Χαλισί». Επίσκεψη στο Μουσείο-Μαυσωλείο του Μεβλάνα. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και Διανυκτέρευση.

 

Δευτέρα 27/10/2014 (280χλμ)

Μετά το πρωινό, αναχώρηση μέσο του Ακσαραί για την κοιλάδα Ιχλαρά με τα μοναδικά φαράγγια άγριας φυσικής ομορφιάς. Φτάνουμε στην Καρβάλη (Γκουζέλ Γιουρτ), Ελληνικός οικισμός μέχρι το 1924 με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και αρχοντικά απλωμένα γύρω και μέσα στους βράχους (έχει κηρυχτεί διατηρητέος). Επίσκεψη στην Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού που κτίστηκε το 385μΧ από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Σήμερα λειτουργεί ως τζαμί. Στη Καρβάλη εντυπωσιάζει το Ελληνικό Παρθεναγωγείο το οποίο αναπαλαιώθηκε πρόσφατα και λειτουργεί σήμερα ως ξενώνας. Επόμενη επίσκεψη μας θα είναι η Μαλακοπή (Ντερίν Κουγιού), η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας με βάθος τα 85μέτρα όπου διαρθρώνεται σε 8 επίπεδα, περιλαμβάνει αποθήκες, σπίτια, εκκλησίες. Η Μαλακοπή αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες Ελληνικές κοινότητες και μιλούσε ένα αρχαιότατο ιδίωμα της Ελληνικής γλώσσας μέχρι το 1924. Στην συνέχεια άφιξη στο Προκόπι (Ουργκούπ) όπου μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και εκεί θα δούμε πολλά σπίτια και αρχοντικά που σώζονται από την εποχή της Ελληνικής κοινότητας. Επίσης από εδώ οι πρόσφυγες μετέφεραν τα λείψανα του Ιωάννου του Ρώσου όπου και φυλάσσονται σήμερα στο Νέο Προκόπι Ευβοίας. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και Διανυκτέρευση.

 

Τρίτη 28/10/2014 (100χλμ)

Σήμερα μετά το πρωινό αναχώρηση για το Ουτσχισάρ απ’ όπου το πανόραμα της Καππαδοκίας ξετυλίγετε με γοητευτικό τρόπο. Στην συνέχεια επίσκεψη στο Κόραμα (Γκιορεμέ) όπου είναι ένα υπαίθριο μουσείο. Έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επόμενος σταθμός μας το χωριό Άβανο (Άνανος), με τα  παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και κέντρο παραγωγής των φημισμένων αγγείων της Καππαδοκίας. Είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Άλυ (Kizil Irmak). Επιστροφή πίσω στο ξενοδοχείο μας στο Προκόπη για ξεκούραση, δείπνο και Διανυκτέρευση.

 

Τετάρτη 29/10/2014 (120χλμ)

Σήμερα μετά το πρωινό, αναχώρηση για την Σινασσό (Μουσταφά-Πασά) με την ανθηρή Ελληνική κοινότητα μέχρι το 1924. Σήμερα διατηρούνται πολλά Ελληνικά αρχοντικά, τα σχολεία και αρκετές εκκλησίες μέσα στην πόλη, με κυριότερο το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο οικ. Πατριάρχης κάθε χρόνο εκτελεί εκεί θεία λειτουργία. Επόμενος σταθμός είναι η Καισάρεια, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κεντρικής Ανατολίας. Είναι η πόλη όπου δοξάστηκε ο Μέγας Βασίλειος. Στο κέντρο της πόλης το Βυζαντινό Κάστρο είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Στην συνέχεια επίσκεψη στη κωμόπολη Μουταλασκη (Τάλας) όπου ήταν οι εξοχικές κατοικίες των πλουσίων Καισαρίων εμπόρων του 19ου αιώνα. Υπάρχει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Σάββα. Η Μουταλάσκη ήταν ένα είδος πρωτεύουσας για τα άλλα Ελληνικά χωριά της περιφέρειας. Επιστροφή πίσω στο ξενοδοχείο μας στο Προκόπη για ξεκούραση, δείπνο και Διανυκτέρευση.

 

Πέμπτη 30/10/2014 (450χλμ)

Μετά το πρωινό, αναχώρηση με πρώτη στάση στο Ακσαράι, απ’ όπου περνούσαν όλοι οι δρόμοι από Κωνσταντινούπολη για Μέση Ανατολή. Εκεί βρίσκεται το Σουλτάν Χαν, το μεγαλύτερο Καραβάνσαράι της Ανατολίας όπου και θα επισκεφθούμε. Το απόγευμα άφιξη στο ιστορικό Αφιόν Καραχισάρ (Μαύρος Πύργος) και το ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και Διανυκτέρευση.

 

Παρασκευή 31/10/2014 (405χλμ)

Σήμερα μετά το πρωινό μας αναχώρηση για την Σμύρνη, περνώντας από το Σαλιχλί και Νυμφαίο (Κεμάλ-Πασά). Άφιξη στην Σμύρνη και μικρή περιήγηση όπου θα δούμε το φημισμένο Ρολόι που αποτελεί σύμβολο της Σμύρνης, θα περάσουμε από την πλατεία Αττατούρκ, θα περάσουμε από την “Ευρωπαϊκή” Σμύρνη που είναι το ωραιότερο και πιο αναβαθμισμένο τμήμα της πόλης, την Πούντα και τον Φραγκομαχαλά όπου θα δούμε παλιά ελληνικά κτήρια. Επίσης θα δούμε το παλιό ελληνικό προξενείο, το εμπορικό λιμάνι, τον σιδηροδρομικό σταθμό και την περιοχή όπου ευρίσκονταν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, τα οποία κάηκαν κατά τη μικρασιατική καταστροφή. Στην περιοχή αυτή υπήρχε επίσης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής η οποία δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς. Η Σμύρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη  πόλη της Τουρκίας και 2ο λιμάνι μετά της Κωνσταντινούπολης. Αν ο χρόνος επιτρέπει θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για βόλτα και ψώνια σε ένα τμήμα της αγοράς όπου θα εντυπωσιαστείτε από τα πολλά μαγαζιά που μπορείτε να βρείτε αντίκες, κοσμήματα, ρουχισμό, δερμάτινα είδη κ.λ.π. Αναχώρηση πίσω για το Τσεσμέ όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο Erturk για την επιστροφή μας πίσω στην Χίο. Αναμονή και αναχώρηση στις 23.10 με το πλοίο Blue Star Patmos και τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. .

Ο Καιρός στην Χίο


Χάρτης της Χίου